December 28, 2009

Lepak Ckup........

Spnjang dok kat skolah...
Bnyak bnda2 yg jd rutin...

Angpa smua "perasan" dak..?
atau
Angpa smua "perasaan" dak..?

Mai tngk helaian2 gmbaq ni...

Ari Isnin... Perhimpunan pagi dlm DEWAN...
Mcm biasa ar... Ada yg lmbat...
Bru nk cari tie...
Name tag pnjam balun ja spa pnya...
Yg nama sma ngn org laen untung ar...
Standard ar...
Dok dlm dewan wt hmwrk...
Tdoq...
Smbang2...
Kdang kt stage ada plak pnggil jwab soalan...
Aduyai... mmpos la spa yg nk jwab...


Di Sini Pemimpin Di Lahirkan... Kata2 keramat kat blakang tu...

Klau ada event apa2 dewan besaq la slalu mnjadi tmpt...


Mcm biasa ar pkai2 kostum mngikut tema...
Nmpak smpoi sket...

Pstu p kelas...
Pkai la uniform putih sluaq ijau lusuh brkasut itam...
Ada tie ikot style sndri...
Name tag..

Tp klau wktu prep jgn arap nk pkai tie...
Utk ari Isnin, Selasa n Khamis...

Kalau ada PJ best gak ar...
Pkai bju P.E...

Bleh lpak surau sat...



Klau ari Rabu...
Baju unit beruniform masing2...
Yg tk dak baju kntoi ar...

Ari Rabu...

Jummat lg la....
Baju mlayu bersmping yg "tk mcm kaen plikat lngsung"...
Songkok lg... adeh..



Yg tk lngkap pkaian smua kna tahan dgn Mr. Rahim...
Yg kntoi tu rsa mcm geram pn ada...
Rsa mcm debik ja muka Mr...

Time tu rsa dlm ati mcm... Pergh...

Apa ke "jadah" nya nie...?
atau
Apa jenis "sejadah" nya nie...?
Dr pakistan ka turkey...?

Haha.. tp sabaq...
Kita ada respect lg kt dia...
Dia ckgu... Tugas dia mndidik...
Btui la apa dia wat...


Ptg2...
Maen kt padang dpan...



Skali tgnk lawa... Pdahai kt ujung pdang tu...
Pergh...




Stndard ar dok kt pdang ptg...

Klau maen tkraw...
Kt blakang Gym...



Ada gak yg dok wt pelik kt situ... haha..

Klau maen basketball...
Maen bola tmpaq..
Kt dpan surau...




Kdang2 ptg2 ada gtong ryong plak...
Mlas nk p...




Pkui 7ptg blik dorm...
P surau solat Maghrib...
Ada tazkirah...


Seperti biasa la wei...
Lpak kt blakang...
Sejuk sket kipas dekat...




Tak pn...


Escape tkot kna panggil...
Sma ada dok blakang cermin gelap kt blakang surau...
Tk pn dok kt lorong kt pintu Pustaka surau...

Pstu p mkan kt dining...
Pastu prep mlm...


Buat la hmwrk sket...
Pstu wt group smbang2... haha..

Biasa ar cmni...
Yg tk biasanya.. Asam tiba2 ja ada.. haha..

Lpas prep blik dorm trus...
Kdang2 p surau...

Smbung study kt Bilik Study...
Wt hmwrk...

Smbil dngaq mp3...




Ada yg gaya nk tdoq...
Aku prasan ada Bote kt blakang... haha...

Ada yg lpak blik Hicom...
Study3... Smbang3...



Abeh borink...
Lpak kt dorm menyembang smpai pg...

Smbang la... Crita tu ar ni ar...
Klau ada org juai nasik kt bwah atau sosej rebuih bli mkan...


Tk pn ada yg brjmpa dgn Hairil...


Gunting rmbut... Lat teror..
Time tu ada gnting layer... haha...
Smua pkat dok gnting layer...


Mlm2 ada yg mntrbangkan dri...
Fly mlm balik pg kot...
Kdang2 kntoi...
Kdang2 survive...

Dpa wt apa aku pn tak tau...
Mungkin....
Shebb brkata: Peace slaloo...
Ikmal pn mmbalas: Let's to the zoO..

Ada Elon kt blakang...

Fly pnya fly pstu balik...


Yg kntoi to kntoi la...
Tk kntoi Alhamdulillah...

Kalau ari nk BBM mcm biasa la...
Pg kelas pkai baju batik sluaq putih...
Snang sket... Lpas kelas caw... Beg ltak surau siap2...

Bnyak sngt hmwrk... so sbelum balik wt sket2...




Time ari BBM cikgu slalu tk masuk kelas...
Yg msuk pn slalu pham ar ari org nk blik...
Knpem tk blajaq pnya ar...

Ada yg rjin2 sket dok kt luaq kelas...
Kt koridor... Nmpak org lalu kt bwah kutat2 sket...




Yg rajin2 plak...
Jlan p PS ar on9... haha...



Ada yg balik ngn bas...
Nk ngn pak...
Ikot ar..

Smbil2 tnggu teksi lpak dlu tngkap gmbaq...


SERATAS....



Org mungkin tanya...

Ni ka "tabiat" kita kt skolah...?
atau
Ni ka "habitat" kita kt skolah...?

Lntak la... Kira pa...
Bnyak kenangan kowt...
Wkakaka....

Lepak Ckup...

December 27, 2009

SAYA BUDAK BATCH DUA PULUH TIGA

Baju batch kita tertulis "Saya Budak Batch Dua Puluh Tiga". Idea asal daripada Zaim Rosli. Design yang agak hot ketika itu, berstylekan tema indie yang menjadi gilaan anak-anak muda masa kini. Aku rasa dalam banyak-banyak batch kat sekolah di Malaysia ni, hanya batch kita saja yang berani buat baju macam itu. Bagus2x! Hahaha!

"Al-kisah seorang budak batch 23 memakai baju tersebut untuk pulang dari satu program, Perfect Score di UNIMAP,Perlis. Tiba-tiba bas yang dipandu oleh Inche' Man berhenti di sebuah perhentian lebuhraya untuk menunaikan Solat Asar dan mengambil rehat. Budak itu turun dari bas tersebut bersama 2 rakannya yang lain. Sepanjang perjalanannya di koridor perhentian tersebut, dia menjadi tumpuan gadis-gadis dan teruna muda yang sedang melepak di situ. Bukan kerana kehensemannya, tetapi sebenarnya baju itu yang lebih hensem dan menarik perhatian ramai. Lantas ada yang 'terpegun' lalu ketawa dan tersengih-sengih. Lebih teruk, segelintir anak muda di sana berasa agak 'cemburu' dengan baju tersebut lalu mengeluarkan kata-kata 'pujian', pabila budak itu menghampiri mereka, "Weyh...nak pinjam 23 ringgit!" dan "Makcik, saya nak beli mee goreng 23 ringgit.ada tak??" sambil ketawa terbahak-bahak. Secara selamba ada yang bertanya "Weyh hang budak batch mana???" lalu dijawab rakannya, "Aku budak batch dua puluh tiga!" sambil tertawa lagi. Adoi...pelik sangat kah baju ini?? Hahaha!"

Tak kisah lah. Kita memang suka berhibur di dunia ini. Kadang-kadang kita tertawakan orang, kadang-kadang kita pula yang ditertawakan. Umur kita yang makin meningkat membuatkan kita semakin matang dengan segala gurauan manusia tanpa perlu rasa sakit hati atau bengang, sebaliknya hanya mengukir senyuman sambil mencari idea untuk 'bahan' balik. Betul?? Hehehe... Apa pun aku(kita) sayang sangat baju ini. Aku hendak memakainya semula nanti tapi entah kat mana aku letak mungkin ada orang pinjam tak bagi balik. Huhu~ Hangpa simpan lagi baju ni?? Bagus2x...simpan sampai tua sebab baju ni sepeshel taw!! Heheh!

~Seronok sangat pakai baju batch sampai terlompat-lompat~

-Sekian-



*nota* :
1. sapa yang tak jawab survey pasal reunion lagi, silalah jawab ye!
2. sapa yang tak follow blog ni lagi, silalah jadi follower dan komen ye!
3. sapa yang nak turut serta jadi author blog ni, cepat2 lah kasi emelmu padaku ye!

(^_^)

December 23, 2009

KALAU DULU......

DULU

6 pagi, ada yang kejut subuh..bangun3!!!!! pasang quran..nasyid..rowcall..
6.30 pagi, solat jemaah sekali kat surau ataupun kat dorm..tak kesahla kan..asalkan solat...
then balik surau pergi DM..makan ramai2...kadang2 makan 'koko crunch' yang macam dah terlebih masuk angin...tak kesah2...asalkan kenyang..tak yah bayar..keluar masuk suka hati...
bila time nak exam...bertimbun past year paper yang cikgu bagi..kadang2 sampai tak
tersentuh...tak pandai jugak x tau la...dalam dorm punyala pack...tapi best sebab bila histeria semua tak takut nak tidoq..sebab ramai2...suka2!!


hari jumaat selalu dapat makanan tambahan..makanan rohani..ada kuliah jumaat...yang brothers gi solat jumaat la...kadang2 weekend ada ceramah..walaupon ngantuk tersengguk-sengguk tapi alhamdulillahla kan..sebab ada jugak dalam majlis tu..syok owh...malaikat peluk dengan sayap dia..huhuhu....bila time cuti sek semua balik..tak dak yang tak balik...then bila balik sek..homework x siap..tapi boleh pulun buat malam tu sampai tak tidoq malam..kan3???? bila buat salah ada warden yang tegoq..walaupun kita tak suka kena tegoq..tapi at least ada orang yang tegoq salah kita la kan...ada kawan2 yang boleh tolong nasihatkan...kalau kita teruk sangat...


SEKARANG

6.30 pagi pon kadang2 tak bangun solat lagi...jam la yang tolong kejut pagi2....tak pown ada yang tinggai terus subuh..toi x?? nauzubillah huhu...solat pon kat bilik ja...x dak yang nak halau p masjid atau surau...kadang2 x breakfast langsung kan2...sebab apa?? terlajak tidoq..'brunch' terus...(breakfast + lunch)...makanan pulak kena bayaq...kalau dok kat kl lagila mahai kan..huhu
dalam bilik kadang2 dok 2 orang ja...kalau roomate tak balik..tidoq la sorang2..huhu..time dekat2 exam..x dak dah past year yang bertimbun-timbun...yang ada game yang bertimbun-timbun...novel yang bertimbun-timbun..fb yang 24 jam terbukak...

hari jumaat brothers bestla..leh p solat jumaat..tu pown ada yang tak p..sebab x kena halau..kan3??? kalau sisters...kena pandai2 cari makanan rohanila hari jumaat tu...kalau x matilah hati..sebab kebuluran...weekend pulak..x dak lagi ceramah dan majlis ilmu...ada2.tapi kena mujahadah untuk p...yang ada..mid..ts...shopping2!!!x pown qada' tidoq balik...huhu x dapat rasa dah pelukan sayap malaikat..alahai...sedih2...kalau time cuti..kadang2 tak balik..ada trainingla..exam la..macam2..dok la kat hostel..huhubila buat salah..x dak yang tegoq...so makin mengada-ngadala untuk buat salah...sekarang ada x kita jumpa akwan2 yang boleh nasihat kita kalau kita teruk?? kalau ada alhamdulillah..kalau x dak..hmmm


post ni just nak ingatkan kita apa yang pernah kita buat kat SERATAS dulu...
so jgnla dok tinggai terus...
kena buat balikla kan....
x semestinya keluaq SERATAS semua tu kita tinggai..
x leh2...
ALLAH tu kat mana2...bukan kat SERATAS ja..kan3??

p/s: bukan nak membebel na..sekadar nasihat... MySpace


December 22, 2009

MEMORI




Antara gambar yang feveret aku dalam Batch23, gambar ini lah! Tak tahu kenapa, tapi aku rasa sangat bes pabila melayan gambar ini. Seingat aku, this picture was taken by using Ikemal's camera. Gambar diambil ketika Batch 23 mengadakan lawatan sambil belajar di Kilang Spritzer selepas PMR. Rasanya....kita lebih banyak melawat daripada belajar kot!Heheh...!

Mereka di dalam gambar ini ialah Azam@CikPak,Adzlansyazni,ShafiqMustapha,Zharfan,Khalifah,Luqman,Hibatullah,Nazhif,Aliff Hafiz,KhairulHelmi,Raja Sauqi,Faisal,Albert,Shahir@Bone,Aizat, dan Prabakaran. Gambar ini telah menyelesaikan kekeliruan tentang siapa yang paling tinggi dalam Batch 23. Shafiq atau Zharfan?? Mungkin kerana inilah Shafiq digelar Peter Crouch,pemain BPL paling tinggi dalam Liverpool[liverpool agak hot time tuh!] sebab memang dialah paling tinggi.Hahaha!

Setting gambar ini ialah di kawasan hadapan Kilang Spritzer yang kelihatan seperti hutan. Padanlah Bib begitu gembira bergambar sambil menunjukkan isyarat tangan yang agaknya bermaksud "Jangan Hancurkan Hutan". Shahir@Bone pula tertawa melihat gelagat Bib yang begitu excited. Cuba lihat beg yang Bib pakai....soalan aku, ada lagi ke budak-budak pakai beg style camtu skang ni???

Mereka yang bernama Aizat,Raja@Chok,Faisal dan Prabakaran sudah lama menunggu utk ditangkap gambar sebab itulah mereka kelihatan begitu macho ketika ini. Ajib memegang bahu Faisal mungkin untuk menenangkan beliau. Albert pula bagaikan watak utama dalam gambar ini dengan gaya sikat rambut tengah remois yang mengambil masa entah berapa jam untuk mengsettingkannya awal pagi itu sebelum naik bas. Biasalah...time ini semua orang nak korn
[maksudnya control kan??].

Bor dan Shebb macam kena himpit di situ tapi mereka hanya redha sambil tersenyum kecomel-comelan. CikPak dan aku pula hanya tumpang senyum sahaja. Khalifah seperti sudah bosan dengan mereka-mereka ini lalu hanya mampu menunggu bila masanya untuk habis tangkap gambar ini, sambil diperhatikan oleh Luqman yang mungkin berfikir "Huu..kesian dia."

* * * * * *

Hahahahaha! Toksah ambik hati ye aku saja ja buat post laguni. Tiba-tiba terjumpak gambaq ni dalam Friendster[tak lyn frenster dah ke??] sebab tu la dapat idea camni. Lagipun dah lama kita tak buat karangan rumusan kan??Hehehe...ada sesiapa yang punya gambar lebih menarik??? Share la kat sini jugak. Ahaks! Above all, sekalung penghargaan buat Ikemal,Ace,Ijat,dan Bor yg telah turut serta menjadi author blog ini. Sapa yg berminat tu cepat2x hantaq emel kat aku. Walaupun komen sikit, tapi aku yakin sebenarnya ramai member kita yang baca post hangpa. Tak percaya cuba tgok shoutbox tu setiap hari ada orang menjerit.Heheh...dan terima kasih untuk semua yg menyokong pembinaan blog ini. Teruskan ukhuwah kita dan teguhkannya lagi dengan belog ini.
All the best!! (^_^)




p/s: sila jawab survey pasal reunion di column sebelah kanan blog ini. thanks!

December 21, 2009

Selamat Berjaya

Terima kasih kepala saudara Adzlan Syazni, walaupun sibuk dengan persiapan kawin beliau dengan exam, masih sempat memikirkan untuk mewujudkan blog untuk batch. Aku pula yang sibuk dengan misi menyumpit di hutan Sarawak rasa tercabar dan terus mencapai laptop menaip satu dua kata.

Jauh di mata dekat di hati. Agaknya perumpaan itu yang paling sesuai aku nak kaitkan dengan situasi kita semua. Setakat ni yang paling jauh mamat yang tengah syok main salji dengan mat saleh lahh, dekat Amerika sana. Ini baru permulaan, dalam tahun 2011 nanti lagi ramai yang akan ikut jejak beliau. Selamat berjaya kepada yang sedang buat persediaan.

Kepada yang belajar dalam negara pun sama, selamat berjaya! Tak bermakna anda tak keluar negara anda tak pandai. We are in the same shoes. Masing-masing Tuhan sudah tetapkan rezeki cuma perlu usaha, doa dan tawakal. Rezeki tak datang bergolek, tak jatuh dari langit. Manusia kena mencari. Tak tahulah kalau satu hari betul-betul jatuh dari langit macam dalam cerita Meatball.

Harapan terahir aku, tak ada member-member atau aku sendiri yang kena tahan polis sebab terlibat dengan sindiket dadah, ayam sabung, bapak ayam, mak ayam, rempit, curi barang kedai runcit, bawak lari anak dara orang dan kes-kes yang sama waktu dengannya. Ringan-ringan kan lah tangan anda bukan untuk mencuri, tapi menyumbangkan apa yang sepatutnya kepada batch 23 sama ada dari segi kewangan, tulisan, cadangan dan apa yang sebaiknya. Datanglah memeriahkan kawasan ini yang satu masa nanti diharap dapat diupgradekan siap dengan domain.Terbaiklah.

Salam 1 Malaysia. (prinsip yang buat aku geli dengan Najib)

Selamat Datang ke Batch-23


Mungkin ramai yang tidak tahu akan kemunculan blog ini, termasuklah para blogger dalam kalangan kita sendiri. Buktinya? Komen bagi setiap post tidak pun melebihi lima komen. Oleh itu, disebabkan ada antara kita yang semakin jauh melanjutkan pelajaran, kita gunakanlah laman ini sebaik-baiknya untuk mengeratkan ukhwah antara kita. Pelajaran mungkin menjamin kejayaan kita, tetapi persahabatan adalah antara punca kejayaan seseorang. Pihak Adzlan Syazni akan berusaha untuk update laman ini sekerap mungkin: setiap hari satu post jika mampu. Semoga ikatan kita kekal selamanya.

December 20, 2009

Salam...
Kita ada "belog" (bak kta lan) baru....
Bila wt blog baru tringt plak kt skolah...
Dh stahun kot kita blah...

Nie la skolah...


Gmbaq dr atas tangki...

Nie antara mmber2 kt skolah...

Ni baru kt dlm surau...
Belum mmber2 kt tmpat laen lg...

Ada yg dok kt SERATAS.... kaler kuning kt dpan tu...


Ada yg dok mlompat kt dpan Dewan Makan...


Ada yg dok posing kt pokok...


Bnyak lg tmpat...
Kt aspura tk yah kta la...
Kt Dewan Besaq...
Bnyak tmpat lg ar...
Smua brtaburan kt SERATAS tu...

Ish3...!! Rmai kot...!!!