August 26, 2010

i-hack 2010

hampeh tol skrg nie maxis berukband nie wat hal lak..
menyampah tol..
mmg dasar beruk tol la..
kalau la kat sini bleh pasang stremyx dah lame aku psg..
nak harap wimax tggu aku berjanggut la.

disebabkan blog nie hampir terkubur so aku amik inisiatif la nak update wlaupon sumpah aku xtau nak update natang pe.

so nasib la aklau post nie x best n xde kne mngena ngn batch kita.
sapa suh korang malas nak update..
hahaha.

7-8 Ogos aritu aku ade masuk satu pertandingan nie nama die i-hack competition n terbuka kepada semua student x kira diploma atau degree.master aku x pasti la hahaha.
tgk poster dye mcm lawa so aku berminat la.



haaa..
lawa la gak..
k nie plak sedikit sebanyak ttg i-hack nie:



Anjuran : 
Pusat Penyelidikan Keselamatan Maklumat dan Rangkaian DAN Pusat Pengajian Teknologi Komputer dan Perangkaian Fakulti Sains Komputer dan Matematik Universiti Teknologi MARA

Dengan kerjasama :
• Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
• Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM)
• SCAN Associates
• CyberSecurity


Misi :
• Menyediakan platform kepada pakar-pakar dalam keselamatan
komputer dari dalam dan luar negara berkumpul dan bertukar-tukar pendapat bagi mencari penyelesaian meningkatkan lagi keselamatan komputer.
• Memberi pendedahan kepada masyarakat Malaysia khususnya kepada pelajar institusi pengajian tinggi terhadap jenayah siber yang semakin berleluasa.
• Mempertingkatkan lagi penyelidikan dalam sistem keselamatan komputer disamping mempelajari dan berkongsi sedikit sebanyak tentang sistem keselamatan komputer dari dalam dan luar negara.

 
Acara :
• Pertandingan 12-Jam Menggodam dan Mempertahankan Komputer
(12-Hours Hacking and Defense Competition)
• Pertandingan Forensik Komputer
(Computer Forensic Competition)
• Ceramah berkaitan Keselamatan Komputer
• Bengkel “Ethical Hacking for Beginners”


so aku masuk yang kategori 12 hours hacking n defense competition.
memang gila teruk aku kena duduk atas kerusi tu 12 jam.
time makan n solat je bleh keluar..
keluar pon x bleh lama2 15 menet je.
kalau x aku xtau la ape yg jadi.
n kalau nak keluar xleh keluar semua sekali sorang kne dok jaga server dari di hack oleh peserta lain.


kira pertandingan ni teori dye mcm nie.


  • korang akan diberikan satu server untuk di-defense.
  • korang akan diberikan 3000 initial point
  • korang boleh beli soalan yang bernilai 100 poin.kalau dapat jawab, menang 500 poin.kalau x dapat kira rugi la beli soalan tu buat habis duit je.
  • korang boleh guna poin td utk beli source code backdoor n ape ntah lagi aku x igt.
  • kalau source code tu mahal sikit kot dalam 2500 kalau x silap so sory la aku nak beli sbb mmg dye dah bagi kat kita virtual image untuk server tu.kne pki VMware.
  • cara nak menang - kumpul seberapa banyak poin yang boleh.
  • mcm mana nak kumpul poin? susah la.
  • ada banyak cara nak kumpul poin.
  • 1.hack into others' server, catch the flag, n then submit la flag tu so korang akan dapat la curi point dari peserta lain. sapa yang kne pawn tu mmg merana la.
  • 2.tggu dalam setiap 8 menet interval(kalau x silap), korang akan dapat point (50 poin kalau x silap) sekiranya korang dedahkan vulnerabilities korang.tapi cara ni bahaya sebab org lain akan senang hack kita n sekali kne pawn mmg habis duit beratus2(mengikut percentage mata terkumpul kita).
  • ok la sebenarnya ade dua cara je.hahaha.
  • oh tidak lupa lagi satu cara.korang boleh beli soalan mcm yang aku ckp td tapi sumpah mmg soalan tu susah n ade 5 soalan je.ade ke patot dye bagi lagu azura by jamal abdilah n teka ape maksud lagu tu.hampeh.
so competition nie mmg best gila la sbb IPTA n IPTS dari seluruh malaysia masuk bertanding termasuk jiran U aku iaitu UTP.
so tahun nie yang masuk bertanding adalah sebanyak 27 kumpulan.1 kumpulan ada 3 orang peserta.bebas menggunakan apa jenis hacking tools n operating system tapi xde plak aku nampak yang pakai Mac.


group aku nama ShadOw.kitorang guna ubuntu n windows 7. sesekali pki backtrack4 untuk online facebook hahaha.
yang bestnye bleh bawak masuk makanan kat situ aku bawak banyak gila kerepek mmg time tu lapar gila kot asyik ngadap laptop 12 jam.

so nie la keputusan pertandingan tu:
kitorang dapat no 9 je tapi xpela alhamdulillah lagipon kitorang baru first time masuk n still diploma lagi.

sapela kitorang nak lawan otai2 degree yang berpengalaman n hebat2 tu sume




keputusan pertandingan:








papepon congrats to al contestants.
c u ini-hack 2012.