June 15, 2010

Opera 10.53 - Fast and Smooth

okeh!

aku baru terfikir tajuk post yang baru.

kali ni aku nak story pasal opera.

bukan opera cina yang kita selalu tgk kat tv tu.

ni opera browser.

nak tau lebih lanjut klik sini



hah!

tengok.

ribbon atas yang cukup elegan n stylo mcm aku (hua3..)

lagi siap ade icon untuk Closed Tabs lagi so mane2 tab yang korang dah tutup boleh recoverr balik la.

x payah la carik penat2.

yang ni kira sama la dengan Mozilla Firefox yang x kurang hensemnye.pon macam aku.



hmm..cun!lagi mende menarik yang ade ialah Opera Turbo.

ape bende tu?

ala.

dengar nama pon dah tau.

mesti la ada kaitan dengan kelajuan atau speed.

okeh.

Opera Turbo ni macam satu mode dimana korang boleh meningkatkan kelajuan browsing internet dengan cara merendahkan resolusi gambar dan bende lain masa tgh melayari internet. so bagi pengguna internet yang slow terutama macam Meksis Berukband bolehla goyang kaki gembira pasal loading page lebih baik n laju hingga 3 kali ganda.

Opera Turbo ni kita boleh configure sama ada nak run automatic or run hanya semasa dia detect slow internet connection.

sies gempak.




hmm..nak setting dia pergi kat atas kiri, klik pada icon Opera yang x sempurna tu>>settings>>quick preferences>>enable Opera Turbo.senang kan.

buat apa buang bandwidth korang kalau browse semata2 nak carik maklumat je.dahla Service Provider zaman skrg kedekot quota.sempit tol!



lagi point penting - masa blogging.

yeah!

nie la bende pertama yang aku test sebenarnya.

kalau masa aku guna Firefox n Google Chrome, bende yang kelip2 tu x ikut turun kalau aku tekan enter.

tapi dalam Opera bende ni berfungsi secara normal n senang aku nak bajet post aku.

Cayalah Opera!!

.

ini adalah sedikit maklumat tentang pembaharuan yang terdapat dalam Opera 10.50 dan ke atas :
javascript engine baru yang laju - Carakan
rendering engine dia - Presto

tapi ada gak keburukan dia macam :


penggunaan RAM yang lebih tinggi dari browser2 lain. Firefox pon x macam ni.
Phishing site yang tinggi.

hah

tapi yang peliknya walaupun penggunaan RAm tinggi tapi still dia punya scrolling smooth gila.

memang sesuai la bagi sapa2 yang selalu bukak web page yang panjang berjela2 macam facebook.

banyak lagi sebenarnya aku nak cerita tapi pandai la korang nak explore.

explore sendiri lagi banyak korang dapat.



*masih belum try nak integrate Opera dengan IDM. nanti free aku try la.

June 7, 2010

GATHERiNG

Halo!
Hotel tak dapat tempah..
Chalet kt Teluk Batik pon xdpt tempah...
Sebab : Dah full. cuti skolah punye pasal.

Ahaaks...
Lagipon ramai sangat yang tak boleh pergi...
Tak bes ar kan...sian la kt dowg...
Dah la ada orang komplen mahal sgt...heheh..

Nak buat gathering bkn sebab apa...
Lama tak jmpak member2 batch...
Rindu la katakan...
Dan xnak hubungan ni terputus..
Nak jalinkan dgn lebih erat..chewaaah!

So, wlaupun gathering secara official ni tak jadi pon..
Jmpak2 lah member2 batch 23 jika ada cuti dan kelapangan..
Kontek2 slalu...klu ada yg dlm kesusahan, tolong la ape yg mampu..
I'm sure u all are doing this rite now, isn' it? Ahaks!
Jangan lupa, we've been together for 5 years/ or at least 2 years.
Whatever happen during those times,
joy ke sad ke gaduh ke kutuk2 la ape2 aje la an....
it's all became memories that bonds us as friends..(^_^)
[[ok ayat ak agak kelam sikit....heh!]]


Gathering 12 Jun : TAK JADI!

Anyway,
Mintak maap byk2 ye! [[Letihnya i.hohoho..]]
I tried my best, but maybe no luck for us.(^_^)
Thanks for your support.

Tapi kalu nk extent tarikh lain, boleh ushar lagi.
Cuma kali ni kena kompem awal2 ar.
19-20 Jun tu cam ok gak. Kan? Hehehe...

"I have a hand, and you have another; put them together and we have each other."